Mileu

Hoe duurzaam is airco?

Vandaag de dag bestaan er diverse manieren om het energieverbruik van airconditioning tot een minimum te beperken. Zo bestaan er bijvoorbeeld duurzame airco’s met twee kleine compressoren in plaats van één grote compressor. De tweede compressor treedt pas in werking wanneer dat nodig is. Zolang je niet het volledige koelvermogen nodig hebt, gebruikt de airco bijgevolg alleen de eerste compressor. Op die manier kan je tot 35% energie besparen en heb je een duurzame airco! 


Hoe werkt de inverter techniek?

Airco’s die over het inverter systeem beschikken, zorgen dat de gewenste binnentemperatuur en de aanwezige buitentemperatuur steeds perfect afgestemd zijn op het verwarmings- of koelvermogen dat daarvoor nodig is. Eventuele schokken worden door dit systeem onmiddellijk opgevangen door de compressor van het juiste toerental te voorzien. Airco’s die met het inverter systeem zijn uitgerust, verbruiken ongeveer 30% minder energie in vergelijking met andere systemen. 


Hoe kan je zelf het energieverbruik van een airco verminderen?

Door gebruik te maken van zonneschermen, warmt de ruimte minder op en heb je minder airconditioning nodig. Zorg er ook voor dat je deuren en ramen dicht houdt wanneer de airco aanstaat en maak tot slot de filters vaak schoon. Zo verbruik je minder energie. 


Hoe bereken je het vereiste koelvermogen voor airco?

Om te weten hoeveel koelvermogen een bepaalde ruimte nodig heeft, moet je rekening houden met verschillende factoren. Zowel het aantal ramen, personen en warmtebronnen, als de helling van het dak en de aan- of afwezigheid van zonneschermen zijn daarbij bepalende factoren. Gemiddeld genomen rekent men zo’n 40 Watt aan koelvermogen per kubieke meter van de ruimte die gekoeld moet worden. 


Product toegevoegd om te vergelijken