Meest gestelde vragen
Airco’s die voorzien zijn van een warmtepomp kunnen zowel koelen als verwarmen. Op die manier geniet je het hele jaar door van een ideale binnentemperatuur!
Welk aircosysteem het beste bij je past, hangt af van de ruimtes die je wil koelen. Zowel de grootte van de kamer als de locatie ervan en het aantal aanwezige personen spelen daarbij een belangrijke rol. Vanzelfsprekend vormt ook je persoonlijke voorkeur qua stijl en uitstraling een bepalende factor. Bij Airco-DIY kan je rekenen op deskundig advies van ervaren vaklui! Ons enthousiaste team staat altijd voor je klaar. Op onze webshop heb je een heel handige aircokiezer!
Zelf airco installeren wordt kinderspel dankzij Airco-DIY. Echter moet de inbedrijfstelling van de airco gebeuren door een gecertificeerd bedrijf. Wij kunnen dit voor je doen! Ontdek alle inbedrijfstelling tarieven per regio.
Dit zijn de voorwaarden:
Het in bedrijf stellen van een airconditioningsysteem valt onder de zogenaamde F-gassen verordening, hetgeen betekent dat de inbedrijfstelling dient te worden uitgevoerd door een F-gassen gecertificeerd bedrijf.
De F-gassen gecertificeerde inbedrijfstelling kunt u laten verzorgen door ZET BV.
Wat krijgt u hiervoor?
• Controle correcte aansluitingen van de koelleidingen.
• Controle correcte aansluitingen van de elektrische leidingen.
• Vacumeren van het systeem inclusief het hanteren van de wettelijke standtijd.
• Lek-test van het systeem.
• Controleren van het systeem op de juiste werking.
• Invullen en afgeven van opstart-/garantieformulier
Voorwaarden Opstart door de firma ZET BV:
Opgelet: enkel voor airco's aangekocht bij Airco-DIY!
Als u uw installatie heeft voltooid komt de firma ZET langs voor de controle en opstart van uw installatie.
U dient ons tijdig te verwittigen voor een afspraak hiervoor door het aanvraagformulier naar ons door te sturen.
De toestellen dienen elektrisch EN koeltechnisch aangesloten te zijn.
Het binnentoestel laat u open zodat we makkelijk de leidingen kunnen controleren. De koppelingen moeten zichtbaar zijn. De binnen- alsook de buiten-unit moet makkelijk toegankelijk zijn en men dient 220V aan de buitenunit te voorzien.
Indien de buiten-unit op een plat dak is gemonteerd/op hoogte met een wandbeugel moet men een makkelijke/veilige toegankelijkheid voorzien.
Als de installatie niet conform de opstartvoorwaarden zijn dient men dit minstens 2 werkdagen voor de ingeplande opstart te melden bij de firma ZET BV. Zo niet zal er bij een laattijdige melding of bij het niet kunnen uitvoeren van de opstart, wegens nalatigheid van de klant, een forfait worden aangerekend van 60% van de kostprijs van de opstart.
Faq:
De binnenunit van een airco kan je aan de wand, aan het plafond en op de vloer bevestigen. Sommige modellen kan men zelfs in een vals plafond of in de muur verwerken. De buitenunit kan je aan de gevel, op het dak of op de grond bevestigen. Airco-DIY houdt rekening met de esthetische kant en biedt compacte modellen aan die je discreet kan aanbrengen!
Met de handige aircosets van Airco-DIY kan je prima zelf aan de slag! Doe je liever beroep op een ervaren installateur? Dat kan ook! Onze experts voeren de installatie van je airco graag voor je uit en garanderen een piekfijne afwerking. Ook voor het onderhoud van je airco kan je op ons rekenen. Let op: de inbedrijfstelling moet door ons uitgevoerd worden.
Een airco moet voorzien worden van elektriciteit en moet condenswater kunnen afvoeren via een condensleiding. Met deze twee zaken moet je bijgevolg rekening houden tijdens de installatie van de airco. Om de buitenunit van de airco zo goed mogelijk te beschermen, voorzie je deze ook best van een goede dak- of muurconsole. Aarzel niet om ons te contacteren voor extra tips en aandachtspunten. Onze installateurs helpen je graag verder!
Toon meer >>
Airconditioning beïnvloedt en verandert de lucht binnenshuis om zo voor een aangenamere leef- en werkomgeving te zorgen. Een goede airco kan drie dingen doen: de temperatuur regelen, de vochtigheidsgraad beïnvloeden en ventileren.
Airco’s die voorzien zijn van een warmtepomp kunnen zowel koelen als verwarmen. Op die manier geniet je het hele jaar door van een ideale binnentemperatuur!
De meeste aircosystemen bestaan uit twee verschillende delen. Het ene deel bevindt zich buiten de woning en het andere deel bevindt zich binnenin. Beide delen staan met elkaar in verbinding. Tijdens het koelproces haalt de binnenunit het teveel aan warmte uit de binnenlucht en vervoert deze naar de buitenunit. De buitenunit geeft deze warme lucht vervolgens af aan de buitenlucht. Ook het teveel aan vocht wordt naar buiten geleid. Drogere lucht werkt namelijk ook verkoelend. Het verwarmingsproces verloopt in omgekeerde volgorde.
Bij Single Split wordt één binnenunit aan één buitenunit gekoppeld. Bij Multi Split kunnen meerdere binnenunits aan één buitenunit gekoppeld worden. Zo kan je met slechts één buitenunit verschillende kamers tegelijk verwarmen of verkoelen. Bij de Multi Split airco’s van Airco-DIY kan je maar liefst 9 verschillende binnenunits op één buitenunit aansluiten!
Zoals de naam al zelf zegt, kan je een mobiele airco op ieder moment van locatie veranderen. Een vaste airco zoals bijvoorbeeld Single Split of Multi Split is daarentegen onverplaatsbaar. Hoewel mobiele airco’s goedkoper zijn dan vaste airco’s, raden wij het gebruik ervan enkel aan voor kleine lokalen gedurende korte periodes. Ze maken immers meer lawaai dan vaste aircosystemen en regelen de temperatuur wat minder precies. Doordat ze de overtallige warmte afvoeren via een slang die je uit een raam laat hangen, kennen ze bovendien een minder verzorgde afwerking.
Welk aircosysteem het beste bij je past, hangt af van de ruimtes die je wil koelen. Zowel de grootte van de kamer als de locatie ervan en het aantal aanwezige personen spelen daarbij een belangrijke rol. Vanzelfsprekend vormt ook je persoonlijke voorkeur qua stijl en uitstraling een bepalende factor. Bij Airco-DIY kan je rekenen op deskundig advies van ervaren vaklui! Ons enthousiaste team staat altijd voor je klaar. Op onze webshop heb je een heel handige aircokiezer!
Absoluut niet! De airco’s van Airco-DIY zijn voorzien van een ingebouwd signaalsysteem, waardoor je de airconditioning makkelijk kan bedienen via de bijgevoegde afstandsbediening. Een kind kan de was doen!
Als je airco stuk is, steek je best niet zelf de handen uit de mouwen. Verschillende elementen van de airco staan namelijk onder elektrische stroom. Om ongelukken te vermijden, contacteer je daarom best een ervaren vakman van Airco-DIY. Onze experts lossen je probleem in een mum van tijd voor je op!
Vandaag de dag bestaan er diverse manieren om het energieverbruik van airconditioning tot een minimum te beperken. Zo bestaan er bijvoorbeeld duurzame airco’s met twee kleine compressoren in plaats van één grote compressor. De tweede compressor treedt pas in werking wanneer dat nodig is. Zolang je niet het volledige koelvermogen nodig hebt, gebruikt de airco bijgevolg alleen de eerste compressor. Op die manier kan je tot 35% energie besparen en heb je een duurzame airco!
Airco’s die over het inverter systeem beschikken, zorgen dat de gewenste binnentemperatuur en de aanwezige buitentemperatuur steeds perfect afgestemd zijn op het verwarmings- of koelvermogen dat daarvoor nodig is. Eventuele schokken worden door dit systeem onmiddellijk opgevangen door de compressor van het juiste toerental te voorzien. Airco’s die met het inverter systeem zijn uitgerust, verbruiken ongeveer 30% minder energie in vergelijking met andere systemen.
Door gebruik te maken van zonneschermen, warmt de ruimte minder op en heb je minder airconditioning nodig. Zorg er ook voor dat je deuren en ramen dicht houdt wanneer de airco aanstaat en maak tot slot de filters vaak schoon. Zo verbruik je minder energie.
Toon meer >>
De airconditioning van Airco-DIY is van hoge kwaliteit en beantwoordt aan de vereiste milieunormen. Wanneer deze airco op vakkundige wijze wordt geplaatst, is hij niet schadelijk voor je gezondheid. Let er wel op dat de binnentemperatuur niet meer dan 5 graden warmer of kouder wordt dan de buitentemperatuur. Wanneer er tussen binnen- en buitentemperatuur een te groot verschil zit, kan dat immers een thermische schok voor je lichaam veroorzaken.
Als de binnen- en buitentemperatuur meer dan 5 graden van elkaar verschillen, kan de overgang een thermische schok met zich meebrengen. Daardoor heb je meer kans om verkouden te worden. Zorg er daarom voor dat de binnentemperatuur maximaal 5 graden kouder of warmer is dan de buitentemperatuur.
De airco’s van Airco-DIY zijn niet alleen van hoge kwaliteit, maar zijn ook aangenaam stil! Zo kan je in alle rust genieten van een comfortabele werk- of leefruimte zonder vervelend lawaai op de achtergrond.
Bij een goedkoop model zoals een mobiele airco kunnen de kosten na verloop van tijd oplopen door problemen. Een duurder model zoals een airco met Single Split of Multi Split kost meer in aankoop, maar gaat meestal langer mee dan een goedkoper model. Als je op zoek bent naar een snelle oplossing, kan je opteren voor een goedkope airco. Streef je echter naar duurzaamheid, dan raden wij je aan om te investeren in een duurder model.